قطعا برای اینکه شما بتوانید یک لباس ساده و بی نقص را ارائه دهید لازم است تا از الگوی مناسب استفاده نمایید اما الگوهایی که امروزه در بازار وجود دارند به چند دسته تقسیم می شوند. از بین الگوهای موجود، درافتینگ، الگو کاغذی و دراپینگ لباس دارای اهمیت بالایی می باشند. در این مقاله به توضیح لباس میپردازیم.
دراپینگ لباس چیست
دراپینگ یا الگوسازی حجمی که یکی از مدرنترین روشهای خیاطی است، ریشه در پاریس دارد. تعریف آن به اینصورت است که به جایگذاری پارچه بهصورت یک طرح سه بعدی میگویند که به کمک مانکن انجام میشود. دراپینگ لباس، یکی از مهمترین متدهای الگوسازی است. اهمیت به کارگیری هنر دراپینگ در تولید انبوه و افزایش کیفیت دوخت، کاملاً به چشم میآید.
مهارت های مورد نیاز برای دراپینگ
دراپینگ لباس نیز مانند بسیاری از حرفههای دیگر نیاز به مهارتهایی دارد که موجب تولید محصول زیباتر میشود. یکی از مهارتهای لازم برای انجام این کار خلاقیت است به طوری که طراح باید توانایی این کار را داشته باشد تا با ایجاد نوآوری محصولاتی جدید و در عین حال زیبا را تولید کند که موجب جلب توجه مخاطب گردد.
مهارت دیگری که مورد نیاز همه افرادی است که تمایل به این کار را دارند توانایی تصویر سازی ذهنی است و فرد باید توانایی این کار را داشته باشد که بدون استفاده از الگوی اولیه تصویر و طرح اولیه لباس را در ذهن خود به طور دقیق و کامل تجسم کند و سپس آن را روی مانکن پیاده کند.
مراحل دراپینگ لباس
- در فرایند تهیه دراپینگ لباس ابتدا لازم است قسمتهای مهم لباس را بر روی پارچههای تستی خود بریده و علامت گذاری نمایید. برای برخی از پارچهها نیاز است تا حتما اتوکشی شوند.
- با استفاده از طرحی که در ذهن خود دارید، پارچهها را به کمک سنجاق بر روی مانکن محکم نمایید. در این مرحله دراپینگ لباس بسیار مهم میباشد که بتوانید طرحهای مد نظر خود را پیاده سازی کرده و به عبارت دیگر به پارچه ها فرم ببخشید.
- در این مرحله میتوانید محل درزها، پنس ها و سایر موارد را علامت گذاری نمایید تا محل دوخت را مشخص نمایند. هر اندازه علامت گذاری شما در این مرحله دقیقتر باشد، لباس نهایی که میدوزید نیز متناسبتر خواهد بود.
- گاها نیاز است تا سنجاق ها را باز کنید و پارچه ها را بر روی میز کار خود قرار داده و اصلاحات نهایی را انجام دهید.
- پس از اینکه تغییرات مد نظر خود را اعمال کردید، مجددا پارچه ها را به کمک سنجاق بر روی مانکن متصل کرده و به آنها فرم دلخواه را بدهید. اگر پارچههای شما دارای بخشهای اضافی است در این مرحله حذف میشود.
- در نهایت ایرادات نهایی را نیز حذف نموده و طرح کامل شده را از روی مانکن جدا مینمایید. دقت داشته باشید که طرح و مدل شما باید در این مرحله بی نقص باشد زیرا از روی ان الگوی نهایی ایجاد خواهد شد. شما میتوانید به کمک خط کش، درزها، محل دوخت و پنس ها را بر روی پارچه علامت بزنید تا در هنگام دوخت لباس اصلی دچار مشکل نشوید.
کاربرد اصلی دراپینگ
کاربرد اصلی این کار برای طراحان لباسی است که میخواهند طرح جدید تر و نوآورانه ای به بازار عرضه کنند یا در نمایشهای مد از آن رونمایی کنند. دراپینگ لباس در مواقعی استفاده میشود که به رسم الگو خیاطی نیازی نباشد و مهارتهای طراح و خیاط به قدری زیاد باشد که بدون استفاده از الگو و مرجع بتوانند طرح اولیه از لباس را با استفاده از سنجاق و لباس بر روی مانکن پیاده کنند تا خیاطها و بافندگان بتوانند با مرجع قرار دادن این طرح اولیه به دوخت لباس مشغول شوند و پوشاکی با طراحی جدید را به مردم ارائه دهند.
پارچههای مورد استفاده در دراپینگ لباس
برای انجام دراپینگ لباس به طور کلی از پارچههای ارزان و سبک مانند کتان سفید استفاده میشود و باید توجه داشته باشید که نباید برای انجام این کار از پارچه اصلی لباس استفاده شود زیرا ممکن است طرح اولیه عیب و ایراداتی داشته باشد. در واقع استفاده از پارچه لباس اصلی موجب هدر رفتن هزینه و پارچه میگردد.
نرم افزارهای دراپینگ لباس
تعداد معدودی از نرم افزارها برای طراحی سهبعدی ساخته شده اند. این نرمافزارها روند چیدمان و برش و دور ریختن پارچههای اضافی را تسریع میکنند. با اینکار سرعت تولید و در نتیجه بهرهوری تولید هم افزایش مییابد.
- نرم افزار Marvelous Designer برای دراپینگ لباس
این نرمافزار، جز آن دسته از نرمافزارهایی است که امکان طراحی سهبعدی را برای ما فراهم آورده است. با آموزش نرم افزار مارولوس از این نرمافزار میتوانید ایدهها و افکاری را که در مورد یک لباس در ذهن دارید به سرعت و دقت طراحی کنید. توانایی هماهنگسازی و ویرلیش الگو این نرمافزار را بین سایر، منحصربهفرد کردهاست؛ همچنین اصلاح الگو و هرنوع تغییر در آن را بلافاصله اعمال میکند.
از ویژگیهای دیگر این نرمافزار که دراپینگ لباس یا الگوسازی حجمی راتسهیل میکند، میتوان به رایگان بودن آن اشاره کرد؛ همچنین آشنایی این نرمافزار با انواع خواص فیزیکی پارچههای موجود از جمله کششی، برشی، سفتی، ضخامت، چگالی و خمش، این امکان را برای طراح فراهم میکند که با هر طرح و پارچهای که در نظر دارد، بتواند از این نرمافزار در جهت تسهیل پیشبرد فرایند طراحی و خیاطی استفاده کند.
- نرم افزار Optitex برای الگوسازی لباس
در این نرمافزار میتوان همه ویژگیهای پارچه و مدل موردنظر را انتخاب کرد؛ از جملهی این ویژگیها میتوان به رنگ، جنس، وزن و نوع آن اشاره کرد. درست است که توانایی انتخاب همه این ویژگیها به طراح این امکان را میدهد که بتواند تمامی زوایای افکار و ایدههای خود را داخل نرمافزار پیاده کند. اما کار با این برنامه را سختتر و نیازمند وقت و دقت بالاتری میکند. ویژگی برتر این نرمافزار آن است، که تمامی سلایق طراح و هرآنچه که او برای لباس در نظر دارد، قابل پیادهسازی توسط این برنامه است.
فرق دراپینگ و مولاژ
عموما افراد واژه مولاژ را با دراپینگ لباس اشتباه می گیرند، در عمل ممکن است این دو مورد در طراحی لباس تفاوت زیادی نداشته باشند اما تفاوت آموزش مولاژ و دراپینگ بسیار است و خروجی کار آنها دارای تفاوتهای عمدهای است. به روشهای حجم سازی مانکن، متناسب نمودن آن با الگو و برطرف نمودن عیوب لباس مولاژ گفته میشود. در مقابل به سه بعدی طراحی کردن لباس بر روی بدن مانکن دراپینگ لباس عنوان میگردد. برای اینکه شما بتوانید یک طراح لباس خوب و حرفهای شوید، لازم است تا حتما با متدهای روز و مهم قرار دادن لباس روی مانکن آشنا باشید تا خروجی کار شما حرفهای و بینقص باشد و بتوانید به بهترین نحو لباسی که طراحی کردهاید را به نمایش بگذارید. هر اندازه در زمینه مولاژ و دراپینگ لباس تخصص خود را افزایش دهید، بازخورد فعالیت شما به عنوان یک طراح حرفهای لباس نیز به همان اندازه بهتر خواهد بود.
چرا طراحان لباس باید دراپینگ لباس را یاد بگیرند؟
دراپینگ لباس یک مهارت کلیدی است که طراحان را قادر میسازد چگونگی آماده سازی یک طرح کاملاً متناسب با بدن فرد را درک نموده و با استفاده از این روش لباسهایی با کمترین درصد عدم تناسب را برای مشتریان عرضه کنند. هنر دراپینگ لباس هنوز به طور کامل به دست فراموشی سپرده نشده است. در بهترین خانههای مد و طراحی لباس اروپا بیشتر لباسها از طریق دراپینگ تهیه میشود. در موقع طراحی لباس به روش دراپینگ طراح میتواند فوراً نتیجه طراحی خود و نحوه قرار گیری لباس روی بدن را ببیند و اگر هر گونه ایراد و مشکلی در طراحی لباس وجود داشت، فوراً آن را اصلاح نماید. علاوه بر این در برخی موارد طراحی لباس تنها از طریق کشیدن روی کاغذ غیر ممکن بوده و لازم است که حتماً طراحی از طریق دراپینگ لباس و سه بعدی سازی صورت گیرد. همچنین برخی از پارچه ها وجود دارند تا حتماً بر روی یک مانکن خیاطی سنجاق شده تا طراح بتواند در استفاده از آن پارچه به عنوان پارچه لباس در تولید انبوه اطمینان حاصل کند.