با توجه به اینکه کارخانهها و شرکتهای تولیدکننده پوشاک و لوازم مربوط به آن، از میزان زیادی منابع طبیعی همچون آب و سوخت و … استفاده کرده و در نهایت مواد شیمیایی و زبالههای صنعتی زیادی را وارد محیطزیست میکنند. و همچنین زبالهای که از لباسهای بلااستفاده تولید میگردد به راحتی میتوان گفت که صنعت مد یکی از آلایندهترین صنایع جهان است. این مسئله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بنابراین اگر اهل مد باشید و مقالههای مربوط به آن را مطالعه کرده باشید حتماً با مفهوم مد پایدار یا مد سبز و یا مد اخلاق گرا آشنا هستید. تمامی عبارات ذکر شده در واقع به سبکی از طراحی مد و فشن اشاره دارد که سلامت محیطزیست را در اولویت قرار داده و تمام تلاش خود را بکند که کمترین میزان آسیب را به آن برساند.
تاریخچه مد پایدار
در نیمه اول قرن بیستم، زمانی که هنوز صنعت مد پیشرفت آنچنانی نداشت، لباسها ارزش بالایی داشتند. طوری که، مردم معمولاً به جای خرید لباسهای نو، لباسهای کهنه خود را تعمیر کرده و استفاده میکردند. اما در نیمه دوم این قرن، حدوداً از سالهای ۱۹۶۰ به بعد، با پیشرفت فناوری، مد و پوشاک، به یک صنعت تفننی تبدیل شده و بسیار مورد توجه مردم قرار گرفت. تا اینکه با ادامه این روند، فاجعهای بزرگ در کره زمین رخ داد. و آن، زبالههایی بود که تولید شده و آسیبهایی بود که به طبیعت وارد شد. هر چند که دقیقاً نمیتوان گفت تاریخچه آن از چه زمانی آغاز شد، اما حدود ۳۰، ۴۰ سالی است که جنبش مد پایدار شکل گرفته و شرکتهای بزرگ تلاش میکنند نیازهای امروزی بشر را به نحوی تأمین کنند که در نهایت بتوانند طبیعتی سالم به آیندگان تحویل دهند.
مد پایدار و اصول آن
حال که با تعریف Sustainable Fashion آشنا شدید، حتماً از خود میپرسید که چه نقشی میتوانید در عملی شدن این طرح داشته باشید. واقعیت این است که هر فردی به عنوان یک مصرفکننده، فروشنده، خیاط، تولیدکننده یا مدیر یک شرکت بزرگ تولیدی مد و فشن، میتواند در این امر تأثیرگذار باشد. برای این منظور بد نیست ابتدا با اصول مد پایدار آشنا شوید.
- تقاضا و تولید سفارشی: از آنجا که تولید انبوه یکی از تشدیدکنندههای تخریب محیطزیست است، یکی از استراتژیهای مد پایدار سفارشیسازی تولیدات میباشد. بدین معنا که خیاط یا تولیدکننده، دقیقاً لباس مورد نیاز مشتری را دوخته و به او تحویل دهد.
- استفاده از مواد سبز: در این استراتژی از مد پایدار، شرکت تولیدی، خود را موظف میکند که تمام مواد اولیه لازم جهت تولید و بستهبندی را از مواد طبیعی که به محیط زیست آسیب نمیزند تأمین نماید.
- کیفیت بالا و عدم محدودیت زمان در طراحی: مقصود، تولید لباسهایی است که هم طرحی ماندگار و هم طول عمر بالایی دارند.
- جنبه اخلاقی: در مد پایدار باید علاوه بر محیطزیست، به حقوق کارگران و تمام افراد فعال در عرصه تولید پوشاک و اکسسوری توجه شود.
- بازیافت و طراحی مجدد و تعمیر: تعمیر لباسهای کهنه و استفاده مجدد از آنها و یا بازیافت و تبدیل این لباسها به لوازم جدید، از دیگر قوانین مد سبز میباشد.
- مبادله، اجاره و یا قرض دادن: اگر لباسی دارید که از آن استفاده نمیکنید میتوانید آن را اجاره دهید و یا اینکه به کسی ببخشید.
- خرید و فروش دست دوم: لباسهای باکیفیت که دارای ارزش مالی هستند را در معرض فروش قرار دهید.
انواع مد پایدار
روشهای مختلفی جهت پایدارسازی محصولات مد وجود دارد. اولین نوع از مد پایدار، استفاده از محصولات سازگار با محیط و حذف مواد شیمیایی است. پارچههای مصنوعی که در کارخانهها تولید میشوند آسیب زیادی به محیطزیست وارد میکنند. بنابراین استفاده از الیاف طبیعی همچون کتان، پنبه و … یک گام بزرگ در جهت مد سبز است. دومین مورد استفاده از شیوههای کاری پایدار است. بدین معنا که جهت تولید محصولات، از مواد باکیفیت و روشهای اصولی استفاده شود. کسب و کار پایدار و توجه به نحوه تجارت منصفانه از دیگر شیوههای پایدارسازی مد است.
کدام برندها طرفدار مد سبز هستند؟
امروزه مد پایدار تبدیل به یکی از مباحث حائز اهمیت در دنیای مد و فشن شده است. اگر در زمینه طراحی، تولید و یا بازاریابی مد فعالیت میکنید، با مد نظر قرار دادن این موضوع میتوانید موفقتر باشید. جالب است بدانید که برندهای مد پایدار بر اساس فعالیت و میزان موفقیت خود رتبهبندی میشوند. آدیداس و لویز ویتون از جمله برندهای نام آشنایی هستند که به دسته شرکتهای حامی مد پایدار و محیطزیست پیوستهاند.